The influence of different types of fasting on lipid profile of volunteers from a city of Rio Grande do Sul, Brazil

Cláudia Regina Colla; Diego Carvalho; Aline P. Remor
J. Bras. Patol. Med. Lab. 2019;55(4):360-377
DOI: 10.5935/1676-2444.20190033

ABSTRACT

INTRODUCTION: Determination of lipid profile includes triglycerides (TG), total cholesterol and fractions as high-density lipoprotein cholesterol (HDL-c) and low-density lipoprotein cholesterol (LDL-c). These parameters are valuable in the risk assessment of developing cardiovascular disease. However, some pre-analytical factors, such as the fasting state, may interfere with the results of these tests.
OBJECTIVE: The aim of this study was to evaluate differences on lipid profile measurements in blood samples collected at different fasting periods in men and women with or without a diagnosis of hypercholesterolemia.
METHODS: Fifty volunteers of both sexes, aged between 22 and 86 years, were evaluated. Sociodemographic data and two blood samples were collected, one after 12 hours fast and another during postprandial period, with subsequent measurement of total cholesterol, HDL-c, LDL-c and TG.
RESULTS: Comparing the values of the lipid profile obtained in the two collections, it was observed that the total cholesterol and HDL-c did not present significant differences among the evaluated subjects. On the other hand, LDL-c and TG showed significant higher values on postprandial samples, preferably in male group.
CONCLUSION: These data suggest that TG and LDL-c levels are the fractions with greater susceptibility to variations when they are collected without prior fasting.

Keywords: fasting; postprandial period; lipoprotein.

RESUMEN

INTRODUCCIÓN: La determinación del perfil lipídico incluye los triglicéridos (TG), colesterol total y fracciones del colesterol de la lipoproteína de alta densidad (HDL-c) y colesterol de la lipoproteína de baja densidad (LDL-c). Eses parámetros son muy valiosos en la evaluación del riesgo cardiovascular. Sin embargo, algunos factores preanalíticos, como el estado de ayuno, pueden interferir en los resultados de esos exámenes.
OBJETIVO: Evaluar si hay diferencias significativas en la determinación del perfil lipídico en muestras de sangre recolectadas de hombres y mujeres con o sin diagnóstico de hipercolesterolemia.
MÉTODO: Se evaluaron 50 voluntarios de ambos sexos, con edades comprendidas entre 22 y 86 años. Se recolectaron informaciones sociodemográficas y dos muestras de sangre, una con ayuno previo de 12 horas y otra posprandial, con determinación posterior de colesterol total, HDL-c, LDL-c, y TG.
RESULTADOS: Comparándose los valores obtenidos del perfil lipídico en las dos coletas, se observó que el colesterol total y el HDL-c no presentaron diferencias significativas en los sujetos evaluados. Al mismo tiempo, LDL-c y TG mostraron valores significativamente más elevados en la recolecta posprandial, preferencialmente en el grupo masculino.
CONCLUSIÓN: El conjunto de datos obtenidos sugiere que los niveles de TG y LDL-c son las fracciones con mayor susceptibilidad a variaciones cuando son recolectadas sin ayuno previo.

Palabras-clave: ayuno; periodo posprandial; lipoproteínas.

RESUMO

INTRODUÇÃO: A determinação do perfil lipídico inclui dosagens de triglicerídeos (TG), colesterol total e frações do colesterol da lipoproteína de alta densidade (HDL-c) e do colesterol da lipoproteína de baixa densidade (LDL-c). Esses parâmetros são muito valiosos na avaliação do risco do desenvolvimento de doenças cardiovasculares. Porém, alguns fatores pré-analíticos, como o estado de jejum, podem interferir nos resultados desses exames.
OBJETIVO: Avaliar se existem diferenças significativas nas dosagens do perfil lipídico em amostras de sangue coletadas em diferentes períodos de jejum em homens e mulheres com ou sem diagnóstico de hipercolesterolemia.
MÉTODO: Foram avaliados 50 voluntários de ambos os sexos, com faixa etária entre 22 e 86 anos. Foram coletadas informações sociodemográficas e duas amostras de sangue, uma com jejum prévio de 12 horas e outra pós-prandial, com posterior dosagem de colesterol total, HDL-c, LDL-c e TG.
RESULTADOS: Ao comparar os valores obtidos do perfil lipídico nas duas coletas, observou-se que o colesterol total e o HDL-c não apresentaram diferenças significativas nos sujeitos avaliados. Por outro lado, o LDL-c e o TG expressaram valores significativamente mais elevados na coleta realizada de forma pós-prandial, preferencialmente no grupo masculino.
CONCLUSÃO: O conjunto dos dados obtidos sugere que os níveis de TG e LDL-c são as frações com maior suscetibilidade a variações quando são coletadas sem jejum prévio.

Palavras-chave: jejum; período pós-prandial; lipoproteínas.